Τηλ παραγγελιών: 6978774975 *Δευτ-Παρ 10:00-20:00
Expand search form

Πρόληψη ουρολοιμώξεων: Δύο ουσίες που απομακρύνουν τον κίνδυνο

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού, είναι αποτέλεσμα της εισβολής μικροβίων ή άλλων παθογόνων μικροοργανισμών στο ουροποιητικό σύστημα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν συμπτώματα.

Ωστόσο, μερικές φορές τα βακτήρια ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και προκαλούν λοίμωξη.

Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις του ουροποιητικού, μπορούν να τις προλάβουν λαμβάνοντας σε συνεννόηση με τον γιατρό τους κάποια διατροφικά συμπληρώματα που απομακρύνουν τον κίνδυνο εκδήλωσής τους.

Οι ουσίες αυτές είναι:

Εκχύλισμα κράνμπερι

Eδώ και αιώνες τα κράνμπερι, θεωρούνται παραδοσιακό γιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Όμως, η θεραπευτική τους αξία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει και επιστημονική βάση.

Mια μελέτη της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard σε ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι καθημερινά για έξι μήνες, απέδειξε ότι ο αριθμός των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους περιορίστηκε και, επιπλέον, ότι είχαν σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις στην περιοχή.

Επίσης, οι γυναίκες που είχαν ουρολοίμωξη και έπιναν χυμό, είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσουν γρηγορότερα, σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν.

Για τη δράση των κράνμπερι στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ευθύνονται δύο συστατικά, η φρουκτόζη και ένα άλλο, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.

Aυτά τα δύο δρουν με τρόπο που αποτρέπουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Aν έχετε ουρολοίμωξη, για όσο διάστημα παίρνετε την αντιβίωση που σας έχει συστήσει ο γιατρός, πίνετε συγχρόνως δύο ποτήρια την ημέρα χυμό κράνμπερι.

Aν είστε επιρρεπείς στις λοιμώξεις του ουροποιητικού, πίνετε προληπτικά 1 ποτήρι χυμό κράνμπερι ημερησίως.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα «καλά» βακτήρια που ζουν στο έντερο και πιστεύεται ότι συγκρατούν τα «κακά» βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τις ουρολοιμώξεις.

Στη διατροφή μας βρίσκονται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, με πλουσιότερη πηγή το κεφίρ και ορισμένους τύπους γιαουρτιών.

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά για την ανακούφιση από συμπτώματα της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας, του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου και άλλων σχετικών με το έντερο καταστάσεων.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως γυναίκες με συχνά περιστατικά ουρολοίμωξης εμφανίζουν λιγότερες αποικίες λακτοβακίλλων και εκτιμούν πως η αναπλήρωση των προβιοτικών ίσως δίνει τη λύση.

Οι τρόποι με τους οποίους οι λακτοβάκιλλοι εμποδίζουν την εμφάνιση ουρολοίμωξης είναι 3:

-Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

-Δεν επιτρέπουν στους παθογόνους μικροοργανισμούς να ταξιδέψουν από το έντερο ή τον κόλπο προς το ουροποιητικό.

-Παρεμποδίζουν την προσκόλληση παθογόνων βακτηρίων, και κυρίως του E. coli, στα τοιχώματα του ουροποιητικού.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr/

Η πρόταση του Aloespot :

Πόσιμο σταθεροποιημένο ζελέ αλόης με κράνμπερι Aloe Berry Nectar 

Προβιοτικά Active Pro-b 

 

 

 

 

You might be interested in …