Ποιά είναι η σχέση σου με τα χρήματα;

6355351769_766503f534_z-600x450

Χρήματα, Λεφτά, Οικονομικά, Χρέη, Λογαριασμοί…

Μερικές από τις λέξεις που στο άκουσμα τους η πλειονότητα των ανθρώπων αρχίζει να ανεβάζει παλμούς είτε από φόβο, άγχος, νεύρα ή ακόμα και από μίσος ή πανικό. Πώς όμως ένας άνθρωπος φτάνει να σχηματίσει τόσο αρνητική σχέση με τα χρήματα;

Αξίζει να σημειώσουμε πως η σχέση μας με τα χρήματα δεν είναι κάτι που υπάρχει ήδη μέσα μας, αλλά κάτι που διαμορφώνουμε μεγαλώνοντας . Ανάλογα , λοιπόν, με το τι ακούγαμε μικροί να λένε οι γονείς μας, ο στενός οικογενειακός και κοινωνικός μας κύκλος , και ανάλογα κυρίως με το πώς συμπεριφερόντουσαν σε σχέση με τα χρήματα αρχίσαμε να σχηματίζουμε μια γνώμη γύρω από αυτά.

Εξαιρετικά αστείο είναι το γεγονός  πως πολλοί από εμάς έχουμε παρόμοια ακούσματα αλλά και πεποιθήσεις καθώς τις έχουμε ακούσει κατά κόρον γύρω μας όπως :

  • Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα ,
  • Δεν μπορείς να τα έχεις όλα,
  • Με τον Σταυρό στο χέρι δεν βγάζεις λεφτά,
  • Πρέπει να φτύσεις αίμα για να βγάλεις μερικά ψίχουλα
  • Τα λεφτά είναι η πηγή όλων των κακών

και πολλά άλλα αντίστοιχα παραδείγματα που πάνω από το 90% των Ελλήνων έχουμε ακούσει από πολλές και διαφορετικές πηγές.

Το άσχημο όμως, που συμβαίνει, είναι πως επειδή τις ακούγαμε μικροί τις πιστεύαμε ακράδαντα! Αυτό οφείλεται στο ότι λόγω του ότι ήμασταν παιδιά, δεν μπορούσαμε να αξιολογήσουμε την αξιοπιστία τους, δεν μπορούσαμε  να τις αμφισβητήσουμε και να τις φιλτράρουμε καθώς δεν είχαμε σχηματίσει ακόμα κριτική σκέψη. Οπότε αυτό που ακούγαμε από τους γονείς και τους γύρω μας το πιστέψαμε χωρίς αμφιβολία.

Πιο δραματική είναι η εξής διαπίστωση:

Μεγαλώνοντας, απόψεις  που ακούγαμε γύρω από τα χρήματα όπως- για παράδειγμα « τα χρήματα δεν βγαίνουν με τίμιο τρόπο» – εδραιώθηκαν μέσα μας τόσο πολύ που παραμένουμε μέχρι σήμερα να  πιστεύουμε (επειδή κάποιος μας το είπε)είτε ότι είναι οι σωστές είτε  ότι δεν μπορούμε όντως να βγάλουμε με τίμιο τρόπο πολλά χρήματα!

Επομένως, επειδή οι περισσότεροι  θέλουμε να είμαστε τίμιοι κι εφόσον μέσα μας κυριαρχεί η άποψη ότι «τα χρήματα δεν βγαίνουν με τίμιο τρόπο» η εσωτερική σύγκρουση που βιώνουμε δεν θα μας επιστρέψει  να έχουμε πολλά χρήματα.  Έχοντας, λοιπόν, αυτή την άποψη στο υποσυνείδητό μας ( ή όποια άλλη περιοριστική αντίληψη γύρω από τα χρήματα) ζούμε την κάθε μέρα μας επιβεβαιώνοντας αυτό που ήδη γνωρίζουμε από παιδιά.

Είναι δυνατόν να απεγκλωβιστούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο;

Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ειρηνική, πανέμορφη και διασκεδαστική σχέση με τα χρήματα;

Πως γίνεται κάποιος να εκπαιδευτεί γύρω από τα οικονομικά της ζωής του (όχι γύρω από τα οικονομικά κάποιας εταιρίας) όταν αυτό δεν διδάσκεται σε κανένα σχολείο και σε κανένα Πανεπιστήμιο;

Έχοντας σπουδές γύρω από την Επικοινωνία, την Δύναμη των Μέσων αλλά και τον Πολιτισμό, και δραστηριότητα στον κλάδο των επιχειρήσεων 12 χρόνια καταπιάστηκα με το να βρω πηγές και απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα που με βασάνιζαν.

Αυτό ξεκίνησε με αφορμή την δική μου επιθυμία και ανάγκη να επιφέρω διορθωτικές αλλαγές  στην σχέση μου με τα χρήματα, ώστε να βελτιώσω την ποιότητα της ζωής μου αυξάνοντας αφενός τα εισοδήματα μου και αφετέρου παραμένοντας πιστή στην ηθική μου.

Αυτές , ακριβώς , οι απαντήσεις βρίσκονται στον Κύκλο Σεμιναρίων «The Path To Greatness», που δημιουργήσαμε με την Life Coach Μαριαλένα Νικολοβγένη (όχι δεν είναι συνωνυμία είναι αδερφή μου).

Οι συναντήσεις μας γίνονται μία φορά τον μήνα, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί ήδη τον Ιανουάριο 2019 και την δεύτερη στις 10 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και 18 Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη.

Θέλεις  να ελευθερωθείς μια για πάντα από το συναίσθημα του άγχους και του πανικού γύρω από τα οικονομικά σου;

Θέλεις να αυξήσεις το εισόδημα σου;

Είσαι έτοιμος να ζήσεις την ζωή που ενδόμυχα ονειρεύεσαι;

Κλείσε την θέση σου άμεσα. Ήρθε η στιγμή σου.

Στη διάθεση σου με εκτίμηση και αγάπη,

Εύη Νικολοβγένη